ЕТА заплаши, че може да продължи ударите срещу Испания
ЕТА заплаши, че може да продължи ударите срещу Испания / netinfo
Баската въоръжена сепаратистка организация ЕТА заплаши в комюнике, прочетено по испанското национално радио, че ще продължи да нанася удари срещу испанската държава "по всички фронтове", предаде Франс прес.

ЕТА заявява, че борбата ще продължи, докато в Испания бъдат създадени демократични условия, при които автономната област Страната на баските да осъществи политическите си планове.

В изявлението ЕТА поема отговорност за атентата, извършен на 25 юли при преминаването на колоездачите от Обиколката на Франция през северната испанска автономна област Навара. ЕТА поема отговорност за атентата на 24 август срещу казарма в Дуранго, в Северна Испания, за взривяването на кола в Кастелон на 26 август, както и за слабата, но символична експлозия в Риоха, в Северна Испания, на 2 септември.

"Маските са свалени", предупреждава ЕТА и допълва, че правителството на Хосе Луис Сапатеро полага усилия, за да попречи на плановете за независимост на Страната на баските.

Това е първото изявление на ЕТА, откакто на 5 юни тя обяви край на прекратяването на огъня, което съблюдаваше от март 2006 г. Оттогава при полицейски операции в Испания и Франция бяха арестувани 20 души, сред които четирима изявени членове на терористичната организация. Според испанската полиция операциите са попречили на ЕТА да извърши по-големи терористични актове в началото на лятото.

ЕТА е отговорна за смъртта на 800 души в 40-годишната борба за независимост на Страната на баските.