ЕТА назначи делегация за пряк диалог с Париж и Мадрид
ЕТА назначи делегация за пряк диалог с Париж и Мадрид / снимка: БГНЕС, архив

Баската сепаратистка организация ЕТА е определила делегация, която да започне пряк диалог с правителствата на Испания и Франция, гласи нейно комюнике до европейската общност, цитирано от Франс прес.

"Европейската общност и всички европейски институции са изправени пред предизвикателството да подкрепят и насърчат открития процес към окончателно решение на конфликта, който продължава в Европа", заявява организацията. ЕТА обяви на 20 октомври 2011 година, че се отказва от въоръжената борба, и призова, без успех към момента, Париж и Мадрид към диалог.

В комюнике с дата април 2012 година ЕТА отбелязва, че отхвърлянето на предложението няма да бъде от полза за никого, ще удължи страданията и може да доведе до опасна безизходица.

ЕТА, която адресира комюникето си към международната общност за първи път след като през октомври обяви край на въоръжената борба, припомня, че на международната конференция на 17 октомври 2011 година в Доностия (Сан Себастиян, Испания), изтъкнати световни личности приеха декларация за решаване на конфликта.

ЕТА припомня също, че в документа се споменава нуждата от диалог и споразумение между нея и правителствата на Испания и Франция за преодоляване на последиците от конфликта и от диалог между страните, за да се постигнат споразумения, които водят до дълготраен мир.

Сепаратистката организация отбеляза, че се отнася сериозно към това искане и е отговорила положително със съобщението си от 20 октомври, като демонстрира пълния си ангажимент към мирния процес.

Консервативното испанско правителство заяви на 5 май, че няма да преговаря, отбелязва БТА. "Правителството не е преговаряло, не преговаря и никога няма да преговаря с ЕТА. Искаме безусловното разпускане на организацията", предупреди испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас.

Франция също подчерта, че не очаква нищо друго освен "пълно разоръжаване" на организацията.