ЕС завладява масите с песни и кекс
ЕС завладява масите с песни и кекс / netinfo

След отхвърлянето на проекта за Европейска конституция, ЕС реши да спечели сърцата на скептично настроените си граждани с международни състезания за най-вкусен кекс и празненства с песни и танци, предаде Ройтерс.

Ново лого, музикална тема на Съюза, карнавали и концерти, както и специален "Ден на еврокомисаря", са част от идеите, които трябва да подобрят образа на общността пред самите европейци, като същевременно се отхвърли представата, че начело на ЕС стоят недостъпни, елитистки бюрократи.

"Имаме големи планове да направим ЕС по-ориентиран към обикновения гражданин", заяви официален представител на Съюза за плановете за следващите две години. "Намерението е да повишим осведомеността на хората и да направим ЕС по-забавен. Възнамеряваме да използваме 50-годишнината на Съюза през 2007 год., за да прокараме тази наша идея" добави той.

Смелият проект за конституция на ЕС едва не бе унищожен, след като бе отхвърлен миналата година на референдумите във Франция и Холандия. Това доведе до криза на идентичността в блока и породи съмнения относно основни елементи от политиката на Съюза, например приемането на нови членове от Източна Европа.

Кампанията започва този месец със състезание за намиране на лого и лозунг за годишнината.  Експертите ще изберат 10 варианта на графични изображения, за които след септември ще започнат да гласуват гражданите на съюза. Кулминационната точка ще бъде
европейско празненство за песни и танци, предложено от Белгия. Една от песните ще бъде избрана и ще бъде изпълнена във всичките 25 членки на ЕС, както и в бъдещите членки България и Румъния. Песента ще бъде акомпанирана от танц.