ЕС защити новите имиграционни правила
ЕС защити новите имиграционни правила / netinfo

Новите правила на Европейския съюз за имиграцията са честни и съюзът е много по-отворен за чужденците, отколкото някои латиноамерикански държави, които протестират срещу промените, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Ройтерс.

„Често казано, не смятам, че критиката е коректна“, каза той. По време на среща на високо равнище през тази седмица южноамерикански политически дейци разкритикуваха новите превила на ЕС, които позволяват на властите да задържат нелегални имигранти до 18 месеца. Президентът на Венецуела Уго Чавес заплаши да спре продажбата на петрол на европейските държави, ако новият закон бъде приложен. Барозу обаче заяви, че промените са положителни за Латинска Америка и останалите развиващи се държави, защото ще създадат ниво на неутралитет за имигрантите в блока.

„Между другото правилата ... са по-добри от онези, които прилагат самите латиноамерикански държави помежду си. Важно е това да не се забравя. Например, между Колумбия и Венецуела или между Боливия и Колумбия няма да откриете този тип откритост, който имаме в Европа“, заяви Барозу пред журналисти.

Стотици хиляди латиноамериканци имигрираха в Европа през последните няколко години в търсене на работа. Според Барозу имиграцията в Европа трябва да бъде контролирана, за да се избегне риска от разрастването й, което предизвиква ксенофобия в съюза.

„Вижте какво става между САЩ и Мексико, невероятно е. Най-малкото в Европа досега не сме имали милиция, която да осъществява такова преследване на емигрантите и се надявам, че никога няма да имаме“, каза Барозу. По думите му Брюксел работи върху планове за въвеждане на наказателни мерки срещу европейски работодатели, които наемат нелегални имигранти и за защита на емигрантите от експлоатация. Европейската комисия оценява броя на нелегалните имигранти в ЕС на около 8 милиона. Над 200 000 бяха арестувани през първата половина на 2007 г., но по-малко от 90 000 бяха експулсирани.