/ iStock/Getty Images
Европейската комисия съобщи днес, че задейства механизма за гражданска защита за връщане на гражданите на ЕС от Китай като мярка срещу разпространението на новия вирус.

Задействането на механизма е поискано от Франция, която има нужда от консулско съдействие за извеждане на гражданите си от град Ухан. ЕС ще осигури два самолета за връщането на европейците от Китай, се посочва в съобщението. Допълнителна помощ ще бъде осигурена при поискване, допълва комисията. Уточнява се, че с европейски средства ще бъде покрита част от стойността на полетите.

Русия затвори границата с Китай заради коронавируса

ЕК заявява, че е в постоянна връзка с държавите от ЕС, със своите представителства в района на разпространението на вируса и с посолството на Китай в Брюксел. Първият полет ще отпътува утре от Франция, а вторият е насрочен до края на седмицата. Гражданите на ЕС в Китай могат да поискат съдействие да се върнат у дома, независимо на коя държава имат паспорт, пояснява комисията. Предвижда се на разположение да има 100 места във втория полет.

Засега е разрешено връщането само на онези, които не са болни и не проявяват признаци на заболяването. ЕК допълва, че е възможно в следващите дни да бъдат получени нови заявки за съдействие.