ЕС удължава антипиратската мисия в Аденския залив
ЕС удължава антипиратската мисия в Аденския залив / снимка: БГНЕС

Европейски военноморски сили ще продължат да патрулират корабоплаването край сомалийския бряг поне до края на 2010 г., съобщи ДПА. Външните министри от ЕС, които се срещнаха днес в Люксембург, решиха да удължат европейската операция "Аталанта" с една година. Според първоначалния план операцията трябваше да продължи до края на тази година.
   
Към момента в мисията участват 11 бойни кораба, три изтребителя и два кораба за доставки от Швеция, Испания, Германия, Франция, Гърция и Италия.
   
От началото на операцията през декември европейските патрули заловиха над 50 предполагаеми пирати, които бяха предадени на кенийските власти, съгласно договореностите от месец март. Ескортирани бяха 24 кораба с хуманитарни помощи по Световната програма по прехраната, с което се подпомогна доставката на 130 000 тона продоволствия за сомалийското цивилно население, съобщава БТА.
   
На 20 май ЕС разшири периметъра на "Аталанта", като включи и Сейшелските острови, които също страдат от бум на пиратството.
   
Преди няколко дни министрите на отбраната от НАТО решиха да изпратят в района на Африканския рог паралелна мисия с кодово име "Океански щит", съставена от осем бойни кораба.