/ iStock/Getty Images
Държавите членки на Европейския съюз одобриха допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 500 млн. евро (550 млн. долара) в навечерието на срещата на лидерите на блока с участието на американския президент Джо Байдън, за обсъждане на руската инвазия, предаде ДПА.

ЕС ще продължи да оказва помощ на Украйна срещу Русия и за да облекчи страданията на украинското население, каза първият дипломат на съюза Жосеп Борел.

Новата сума за военна помощ се добавя към вече отпуснатия през февруари пакет от други 500 милиона евро за военни цели.

Изпращането на оръжия за страна извън ЕС е първи случай в историята на блока. Законодателството на ЕС забранява използването на пари от бюджета на организацията за военни проекти. Затова първата сума  бе отпуснат чрез механизъм, финансиран от отделни страни от ЕС. Освен това някои страни членки на съюза доставят на Украйна оръжия на основата на двустранни договори, независими от ЕС.

Утре, след срещата на върха на НАТО в Брюксел, президентът на САЩ Джо Байдън ще обсъди с лидерите на ЕС конфликта в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски ще се обърне по видеоканал към Байдън и форума на НАТО, след което ще говори отново с Байдън и лидерите от ЕС.
БТА