ЕС си дава два месеца, за да спре потока от мигранти
ЕС си дава два месеца, за да спре потока от мигранти / БГНЕС

Председателството на Европейският съюз си дава два месеца, до края на зимата, за да спре потока от мигранти към Европа, заяви холандският премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предаде Франс прес.

Ще бъда ясен - настоящите цифри са нетърпими. Нямаме време. Имаме нужда от силно намаляване на броя на мигрантите в ЕС през идните шест-осем седмици, каза Рюте пред Европейския парламент в Страсбург.

С настъпването на по-меки метеорологични условия тази пролет, европейците се страхуват от нов пик на миграцията, след като над един милион мигранти дойдоха в Европа през 2015 г., каза Рюте.

Лекари без граници: Спрете да си играете с живота на мигрантите

Той настоя резултатите от различните преговори, състояли се в последното тримесечие на миналата година относно миграционната криза, да се приложат ефективно на практика.

Важно е споразуменията, договорени с Турция миналата година, да бъдат приложени бързо, за да се намали напрежението на нашите външни граници, каза Рюте.

ЕС трябва също така да работи със страни като Ливан и Йордания, за да могат бежанците, намиращи се там, да получат подходящите грижи в областта на образованието, здравеопазването и дори заетостта, каза Рюте на пресконференция, след като говори пред европейските депутати.

ЕС рискува да рухне като Римската империя, предупреди Марк Рюте

Горещите точки - центровете за регистриране и разпределяне на бежанците в Гърция и в Италия - трябва да се задействат и предложенията на ЕК относно европейски гранични сили трябва да бъдат гласувани каза холандският премиер.

Той подчерта и необходимостта "да се убие идеята" бежанците да могат да решават в коя страна членка да бъдат настанени.

Подобно нещо вече препоръча и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Доналд Туск: Не можем да приемем всички мигранти, желаещи да дойдат в Европа

Мисля, че е цинично да говорим за бежанска криза, ако всички страни членки на ЕС не изпълняват ангажиментите, които са поели, заяви от своя страна председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Така той повтори констатациите на Рюте и на Юнкер за необходимост от прилагане на решенията за разселване на мигрантите в страните членки на ЕС. Тези решения бяха договорени много трудно.

Ако всичко това беше приложено на практика, нямаше да преживяваме тази криза и три или четири страни нямаше да са сами в опитите да се справят с тази ситуация, каза Жан-Клод Юнкер.

Източник: БТА