ЕС ще сформира група за борба с тероризма към Европол
ЕС ще сформира група за борба с тероризма към Европол / Guliver/Getty Images

Евросъюзът реши да учреди в рамките на Европол експертна група за борба с тероризма. Това се казва в заключителната декларация, приета на срещата на вътрешните и правосъдните министри на страните от ЕС, които имаха извънредно заседание след терористичните атаки в Брюксел, съобщи ТАСС.

Самоубийствени атентати взеха десетки жертви в Брюксел

Новата група към европейския контратерористичен център в Европол ще следи заплахата, произтичаща от наемни бойци, потоците на финансиране на терористична дейност, нелегалния трафик на оръжие, както и терористичната пропаганда в интернет.

Министрите призоваха за бързо споразумение за споделянето на стратегически разузнавателни данни, като признаха, че много от страните често укриват важна информация поради липса на политическа воля, липса на координация или просто поради липса на доверие, съобщи Ройтерс.

Бъчварова: Трябва ни нов подход в борбата с тероризма

Министрите си обявиха за подсилване на мерките, по които вече има съгласие, като по-ефективен граничен контрол и проверки на самоличността, предотвратяване на използването на фалшиви документи и на продажбата на химикали, които може да бъдат използвани за направа на бомби.

ЕС ще сформира група за борба с тероризма към Европол
netinfo

Белгийският премиер обеща да намери виновните за атентатите

Европол предупреди, че се наблюдава по-голямо обвързване между тероризма и престъпните структури в Европа, по-специално при доставките на оръжие, и поява на чуждестранни бойци с престъпно минало в ИД.

Източник: БТА