Федерика Могерини
Федерика Могерини / iStock/Getty Images
Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини потвърди за проекти, по силата на които Европейският съюз (ЕС) ще предостави 20 млн. евро за възстановяване на държавността в Централноафриканската република (ЦАР), предаде АФП.

Те включват обучението на 1000 нови военнослужещи за въоръжените сили на ЦАР от мисията на ЕС, построяването на оръжейни фабрики и складове - предварително условие за вдигането на наложеното на страната оръжейно ембарго, заяви пред журналисти Могерини, която е на посещение в Буар, в западната част на тази страна.

Градът от дълго време е база за френските войски в ЦАР.

"Тук, в Буар, можем да видим първите истински доказателства за мира. Тук разоръжаването започна и даде първите си резултати, които все още са доста скромни, но и значителни", каза Могерини, която бе придружена от централноафриканския президент Фостен-Арканж Туадера.

Могерини и Туадера взеха участие в първата среща на комисията по прилагането на мирното споразумение в ЦАР, съставена от представители на местните власти, гражданското общество и въоръжените групировки в района.
 


Мирното споразумение от Хартум, подписано през февруари, "има шансове да бъде успешно", заяви ръководителката на европейската дипломация.

Основните въоръжени групировки, които владеят територии в Централноафриканската република, все още не са се разоръжили, отбелязва АФП.


ЦАР, с население от 4,5 милиона души, е смятана за една от най-бедните държави в света. Страната потъна в насилие и хаос през 2013 г., когато президентът Франсоа Бозизе бе свален от бунтовническата групировка "Селека".

Мирното споразумение от Хартум е осмото по рода си оттогава.

Посещението в ЦАР бе последната дестинация от обиколката в Африка на Могерини, която посети също Буркина Фасо, Мали и Нигер - страни от групата Г5 Сахел, които водят борба срещу джихадистките групировки в региона.
 
БТА