Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Европейският съюз (ЕС) се готви да предложи на Борис Джонсън, фаворита за следващ премиер на Великобритания, Брекзит да бъде отсрочен и след 31 октомври, за да бъде избегнато излизане без споразумение. Това пише вестник "Гардиън".

"Това ще бъде представено като техническа отсрочка, за да не бъде поставен Борис Джонсън в политически неудобно положение, но така след това ще имаме време да постигнем споразумение", заяви пред вестника високопоставен дипломат от ЕС.

По този начин Джонсън ще може да поддържа позицията си, че следва курс на излизане от съюза без споразумение, но същевременно ще може да остави отворена вратата за договаряне с ЕС, предвижда цитираното от "Гардиън" предложение.

Урсула фон дер Лайен: Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Европейските лидери обсъждат какви стъпки да бъдат предприети, в случай че Джонсън пристъпи към излизане от Евросъюза на 31 октомври без споразумение за преходен период, допълва изданието.

Фараж: Благодаря на Бога, че напускаме ЕС

Предложена е декларация с оферта на ЕС съюзът да започне отново диалог, ако Великобритания се съгласи да изпълни финансовите си задължения при всякаква раздяла със съюза, се казва в материала. Към момента се предвижда Великобритания да излезе от съюза на 31 октомври, повече от три години след като Обединеното кралство гласува на референдум с 52% срещу 48% да напусне Евросъюза.
БТА