ЕС ще поеме полицейската мисия в Косово
ЕС ще поеме полицейската мисия в Косово / netinfo

Европейския съюз ще поеме от ООН полицейската мисия в Косово.За това се договориха министрите на отбраната на 25-те страни-членки на ЕС на неформалната си среща във финландския курорт Леви.

На срещата, на която е било обсъдено и намаляването на силите на ЕС (ЕУФОР) в Босна и Херцеговина, не е прието никакво официално решение, защото е постигнат консенсус, че ситуацията в Босна и ситуацията в Косово са свързани в определена степен, заяви финландският министър на отбраната Сепо Кериейнен.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана каза, че първо трябва да се анализират резултатите от проведените в неделя избори в Босна и Херцеговина и развитието на събитията в Косово.

Според неназован дипломат, сред министрите съществува и идеята ЕС да поеме от НАТО и военната мисия в Босна (КФОР). По тази тема обаче на срещата на министрите досега не е разговаряно, каза за агенция Франс прес говорителят на Солана Кристина Галах.

Преди ЕС да поеме полицейската мисия в Косово, Брюксел иска да знае какво ще бъде предложението за решение на въпроса за статута на Косово, което ще стане до края на годината.