/ БТА
Палестинската автономна власт, която контролира частично населената с палестинци територия на Западния бряг на река Йордан, ще получи от Европейския съюз 130 милиона долара (над 118 милиона евро), обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА. 

До одобрението се е стигнало след внимателна проверка, заяви Фон дер Лайен в Брюксел. Била е обсъдена и бъдеща дългосрочна подкрепа, като планът за 2024 година е завършен, допълни председателката на ЕК.

Одобрената сума ще бъде изтеглена от съществуващ фонд, запазен за периода 2021-2024 г. и възлизащ на 1,2 милиарда евро. Предназначението му е да помогне на Палестинската автономия да даде заплати и пенсии на цивилни служители, както и социални помощи за бедни семейства.

ДПА уточнява, че щателната проверка на ЕС на помощта за палестинците, породена от атаката на контролиращото ивицата Газа палестинско движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, не е установила отклоняването на средства от ЕС за финансиране на тероризъм. 
Иво Тасев/БТА