Украйна
Украйна / БТА
Европейският съюз ще отпусне 2 млрд. евро, за да достави на Киев 1 милион артилерийски боеприпаса, от които Украйна отчаяно се нуждае за противодействие на настъплението на руските войски, и за да извърши съвместни покупки с цел да попълни запасите си, предаде Франс прес.

„Дадохме началния сигнал за конкретни мерки“, обяви днес в Брюксел германският министър на отбраната Борис Писториус. „Тръгваме по нов път на съвместни покупки“, подчерта той по време на среща с колегите си от ЕС и външните министри на 27-те страни членки.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който участва в срещата по видеоконферентна връзка, приветства това споразумение. "Повече артилерийски боеприпаси за Украйна възможно най-скоро. Това беше основната цел", написа той в Twitter. Това усилие на ЕС ще "укрепи способностите на Украйна на бойното поле", коментира той.

Споразумението, което трябва да бъде представено за одобрение на лидерите на 27-те държави членки на ЕС на среща на върха на държавните глави и правителствени ръководители в четвъртък и петък, дойде в отговор на спешния призив, отправен на 9 март от украинския президент Володимир Зеленски, тъй като неговите войски ограничават огневата си мощ, поради липса на боеприпаси.

САЩ смятат примирието в Украйна за неприемливо

Киев приветства днес отпускането на 2 млрд. евро от ЕС за закупуване и доставка на артилерийски боеприпаси на украинските сили, като "силна мярка за европейската сигурност".

„Ние сме благодарни на ЕС. Това е много силна мярка за защита на европейската сигурност“, посочи в Туитър началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.
Алексей Маргоевски/БТА