ЕС се безпокои от нередностите при изборите в Нигерия
ЕС се безпокои от нередностите при изборите в Нигерия / netinfo
Германия, която заема ротационното председателство на Европейския съюз, изрази безпокойство от съобщенията за нередности на вчерашните избори за президент и парламент в Нигерия, предаде Асошиейтед прес.

Временната контролна комисия в Нигерия обяви, че в някои щати изборите са започнали по-късно, а в други въобще не са се състояли. Тя призова за анулиране на вота. Това поиска и вицепрезидентът Атику Абубакар, който се яви като кандидат на опозицията.

В изявление германското председателство на ЕС посочи, че с безпокойство е забелязало съобщенията за нередности и за употреба на сила в някои региони. "Тези инциденти породиха опасения, че не всички нигерийци с право на глас действително са успели да пуснат своя вот свободно и без страх", се добавя в документа.

Германия заяви, че внимателно ще проучи окончателния доклад на изборните наблюдатели от ЕС, които също заявиха, че изборите не са преминали според международните стандарти. Берлин призова нигерийското правителство да положи усилия да няма съмнения в достоверността на изборните резултати.

В изявлението не се коментират призивите за анулиране на изборите.