ЕС разтревожен от разполагането на руски ракети в Калининград
ЕС разтревожен от разполагането на руски ракети в Калининград / снимкa: БГНЕС

ЕС изрази днес „сериозното си безпокойство“ след съобщението на руския президент Дмитрий Медведев за разполагане на ракети Искандер в руския анклав Калининград, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Председателството на Съвета на ЕС изразява сериозно безпокойство от съобщението на руския президент Дмитрий Медведев пред руския парламент за разполагането на комплекс от ракети Искандер в района на Калининград“, съобщи заместник-говорителят на френското външно министерство Фредерик Дезаньо.

„Това съобщение не допринася за установяването на климат на доверие и за подобряване на сигурността в Европа в момент, когато ние желаем диалог с Русия по въпросите на сигурността на континента и когато тя направи предложения в този смисъл“, посочи той.

Руският президент обяви в сряда разполагането на ракети в Калининград, обграден от държави членки на ЕС, в отговор на разполагането от САЩ на елементи от противоракетния щит в Полша и Чехия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който обикновено е умерен по отношение на политиката на Москва, също разкритикува остро съобщението, че Русия ще разположи ракети в района на Калининград. Щайнмайер определи в интервю, поместено във в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, съобщението на Дмитрий Медведев за разполагане на ракети в района на Калининград като „лош сигнал в лош момент“.

„Русия трябва да разбере, че шансовете за добри руско-американски отношения зависят от бъдещия американски президент, който се стреми към ново партньорство“, счита Щайнмайер. „Москва не трябва да предизвиква нови недоразумения в отношенията със САЩ“, допълва германският първи дипломат.

Германия, която е основният търговски партньор на Русия, счита, че разполагането на нови ракети в Европа трябва да отговаря на необходимостта от изграждане на обща отбрана в региона и да бъде съгласувано в рамките на НАТО, както и между САЩ и Русия.