/ Thinkstockphotos
Европейският съюз (ЕС) включи една група и още три лица, свързани с терористичните организации ИДИЛ и Ал Кайда, в списъка със санкции срещу терористи.

От изявление на Съвета на Европейския съюз става ясно, че в списъка са включени групи и лица, свързани с Ал Кайда и такива, действащи в района на Сахел.

"Мерките са насочени към Сидан Аг-Хита и Салем Улд Брейхмат, висши командири на свързаната с Ал Кайда организация Jemaah Nusret al-Islam vel-Muslimin, която е включена в списъка на ООН, както и към нейния клон в Буркина Фасо Ansar al-Islam и неговия лидер Джафар Дико", се казва в изявлението.

"Техните действия допринасят за разпространението на терористичната заплаха в Западна Африка и следователно представляват сериозна и постоянна заплаха за стабилността на ЕС, региона и света", се казва в изявлението и се допълва, че санкционираните групи и лица са отговорни за различни терористични нападения, включително срещу цивилни граждани, мироопазващата мисия на ООН в Мали и силите за отбрана и сигурност в Буркина Фасо.

С последното решение броят на лицата в списъка на ЕС със санкции срещу ИДИЛ и Ал Кайда нарасна на 13, а броят на организациите - на 4.

Санкциите на ЕС включват забрана за пътуване и замразяване на активи. Освен това на гражданите и дружествата от ЕС се забранява да предоставят средства и икономически ресурси на лицата и организациите от списъка. 
БГНЕС