ЕС разреши изпращането на свои военни сили в Африка
ЕС разреши изпращането на свои военни сили в Африка / снимка: БГНЕС

ЕС одобри официално незабавното изпращане на негови военни сили в източната част на Чад и в североизточната част на Централната африканска република, които са засегнати от конфликта в Дарфур (Судан) и от несигурността, свързана с бунтовете в региона.

„Решението да започнем операция в Чад и Централната африканска република бе прието“, се казва в декларация на външните министри на държавите-членки на ЕС, които проведоха среща в Брюксел. „Съгласно резолюция 1778 на Съвета за сигурност на ООН“ от септември 2007 г. Съюзът възлага на силите, наречени Eufor Tchad-RCA задачата да „защитава персонала на ООН“, т. е. полицейската й мисия, и нейните 300 полицейски инструктори, както и „цивилните граждани, които са изложени на опасност“ и „персонала на хуманитарните организации“ .

Те трябва да „улеснят пристигането на хуманитарна помощ“, като подпомогнат осигуряването на стабилност в региона. Eufor трябва да се грижи за сигурността на 241 000 бежанци от Дарфур в източен Чад и 3000 в североизточната част на Централната африканска република.