ЕС разкритикува предизборната кампания в Русия
ЕС разкритикува предизборната кампания в Русия / снимка: BGNES

Предизборната кампания преди парламентарните избори в Русия "не съответства на международните норми", обяви португалското председателство на Европейския съюз, цитирано от Франс прес.

 "ЕС изразява съжаление за многобройните сигнали и твърдения за наложени на медиите ограничения, както и за тормоз над опозиционни партии и неправителствени организации с наближаването на изборния ден, а също и фактът, че процедурите по време на предизборната кампания не са съответствали на международните норми и на доброволно поетите от Москва
ангажименти. ЕС се надява, че руските власти ще разследват подадените сигнали, за да изяснят точността им", се казва в изявление на председателството.

Това е първата реакция на председателството на ЕС на руските избори, а Европейската комисия бе предпазлива в коментара си, но също подкани Русия да разследва твърденията за нередности.

Няколко страни от ЕС обаче, начело с Германия, заявиха още вчера, че изборите в Русия не са били нито свободни, нито равноправни и демократични.