ЕС работи в подкрепа на световен съюз срещу тероризма
ЕС работи в подкрепа на световен съюз срещу тероризма / снимка: Guliver/Getty Images

Ръководителят на дипломатическата служба на ЕС Федерика Могерини призова за създаване на „световен съюз“ за противодействие на тероризма. Това заявление тя направи в неделя на срещата на върха на ООН за устойчиво развитие, предаде ТАСС.

МВФ: Мигрантите ще подобрят икономиката на Запада

„Преди всичко искам да кажа, че глобалните заплахи изискват световен съюз. На страните и регионите, които са на тази маса, започвайки с Русия, Колумбия, Нова Зеландия и завършвайки с Индонезия и Европа, е необходимо такъв глобален съюз да бъде още повече усилен, особено днес“, каза тя.

Според Могерини ЕС ще продължи да подкрепя усилията за борба с тероризма. „ЕС ще продължи твърдо да подкрепя необходимата работа на „Глобалния антитерористичен форум.” Всяка стъпка, която ще направим за по-нататъшното съгласуване, за по-голямо сътрудничество в тази област, ще бъде напълно подкрепена от ЕС”, каза еврокомисарят по външната политика и сигурността на ЕС.

Тя отбеляза, че страните членки на ЕС „са на първа линия в предприеманите усилия“ за борба с тероризма. „Европейският съюз разшири сътрудничеството си с партньорите през тази година, както по отношение на сигурността, така и в областта на идеологията и социалната сфера“, добави Могерини.

Източник: БГНЕС