ЕС призова Украйна бързо да сформира ново правителство
ЕС призова Украйна бързо да сформира ново правителство / netinfo

Европейският съюз призова Украйна да произведе парламентарни избори, бързо да сформира ново правителство и да се ориентира към извършването на реформи, необходими за по-пълното интегриране на страната в 27-членния ЕС, съобщи Ройтерс.

"Важно е да се постигне стабилност, така че Украйна да съсредоточи енергията и усилията си в реформи, икономически и политически", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на пресконференция след среща на високо равнище с украински лидери.

Избирането на прозападния Виктор Юшченко за президент след „оранжевата революция” породи планове за сближаване на Украйна със Запада и влизане в НАТО и ЕС. Но Украйна не успява да се справи с политическата безизходица, резултат от борбата за власт между Юшченко и премиера Виктор Янукович. Янукович загуби от Юшченко изборите през 2004 година, а Върховният съд постанови, че те са били манипулирани.

И двамата съперници се надяват след парламентарните избори на 30 септември ситуацията да се изясни и да се стигне до конституционна реформа за уточняване на отговорностите на президента, парламента и правителството. Почти сигурно е обаче, че изборите няма да излъчат безспорно мнозинство и ще се наложи да се водят трудни преговори за създаване на коалиция.