ЕС: Престъпленията от Сребреница са истински геноцид
ЕС: Престъпленията от Сребреница са истински геноцид / снимка: Reuters

Европейският съюз категорично отхвърли твърденията на новия сръбски президент Томислав Николич, че избиването на 8000 босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 година "не е геноцид".

"ЕС категорично отхвърля всякакви намерения за пренаписване на историята", заяви говорителка на ЕК в отговор на изявлението на Николич от петък. "Клането в Сребреница е геноцид", допълни тя.

"В Сребреница бяха извършени тежки военни престъпления от някои сърби, които трябва да бъдат открити, изправени пред съда и наказани", заяви Николич в интервю за черногорската държавна телевизия, но каза, че в Сребреница не е имало геноцид.

Говорителката на ЕК изтъкна, че геноцидът е бил потвърден от Международния наказателен съд за бивша Югославия и от Международния съд, посочва БГНЕС. "Политическите лидери в Западните Балкани трябва трайно да демонстрират придържането си към духа на сътрудничество и помирение в региона. Както навсякъде в Европа, от отговорните политици се очаква да използват отговорна, ясна и недвусмислена реторика", заяви Мая Кочиянчич, говорителка на върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.