ЕС предупреди България след убийствата
ЕС предупреди България след убийствата / снимка: БГНЕС

Европейският съюз предупреди България, че трябва да предприеме спешни мерки, за да се сложи край на гангстерското насилие по улиците на София. Това стана след убийствата на две влиятелни фигури, което не е рядкост в българската столица, пише британският вестник „Индипендънт”.

Криминалният писател Георги Стоев, който в книгите си описваше подробности от живота на българските подземни босове, беше убит пред хотел в центъра на София в понеделник. Само ден по-рано Борислав Георгиев, изпълнителен директор на енергийна компания, беше убит пред дома си.

През последните седем години в България са извършени над 150 поръчкови убийства, нападения, палежи, бомбени взривове, като извършителите рядко застават пред съда.

Членството на България в ЕС беше отложено с три години отчасти заради невъзможността на властите да се справят с организираната престъпност, прането на пари и корупцията по високите етажи на властта.

Когато България се присъедини с Румъния към ЕС през януари 2007 година, от Европейската комисия отново изразиха своите притеснения заради сериозните проблеми с корупцията и престъпността.

Следващият доклад за напредъка на страната ще бъде представен това лято и може да доведе до санкции, включително и да спирането на фондове. От своя страна българският премиер Сергей Станишев обеща да предприеме по-интензивни мерки за справяне с проблема.