/ iStock/Getty Images
Европейският съюз изплати още един транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ на Украйна, съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Подкрепяме Украйна в усилията ѝ да поправи, възстанови и поддържа функционирането на държавата. Днес изплатихме на Украйна нови 1,5 млрд. евро", обяви Фон дер Лайен в X.

Тя обеща допълнителна помощ от ЕС през тази година и в по-далечно бъдеще.

Припомня ме, че на 10 декември Съветът на Европейския съюз подкрепи предложението на Европейската комисия за отпускане на допълнителна финансова помощ за Украйна през 2023 г. Новата програма за макрофинансова помощ за страната ще бъде в размер на 18 млрд. евро. Очаква се средствата по преференциалния заем да бъдат преведени в държавния бюджет през цялата 2023 г. на равни части, като се вземе предвид изпълнението от страна на Украйна на договорените от страните условия.

На 16 януари Украйна и ЕС подписаха Меморандум за разбирателство за предоставяне на макрофинансова помощ в размер на 18 млрд. евро. На 17 януари Киев получи първия транш от 3 млрд. евро в рамките на програмата за макрофинансова помощ. Вторият транш в размер на 1,5 млрд. евро беше отпуснат през март. 
БГНЕС