/ БГНЕС
Съдът на ЕС  отхвърли днес обжалване на каталунските сепаратистки лидери Карлес Пучдемон и Тони Комин, които призоваваха да бъдат признати за евродепутати след европейските избори през юни 2019 г.

Двамата бяха избрани за евродепутати  след изборите през 2019 г., но статутът им не беше признат от ЕС, защото не положиха клетва за спазване на испанската конституция. Тази процедура се изпълнява в Мадрид и е изискване за всички новоизбрани евродепутати от Испания.

(Видеото е архивно: Пучдемон се завърна в Испания и се укри, задържаха полицай по подозрение, че му помогнал)

Съдът на ЕС потвърди решение на Общия съд на ЕС, с което се свали имунитетът, с който Пучдемон и Комин биха се сдобили като евродепутати.

„Ще продължим да се борим и да упорстваме на всички фронтове, за да дадем глас и да гласуваме за това, което е написано в урните“, каза в социалната мрежа „Х“ генералният секретар на партия „Заедно за Каталуния“ Жорди Турул. Това е партията на Пучдемон и Комин, която води кампания за независимост на Каталуния от Испания.

Пучдемон напусна Испания през 2017 г., за да избегне съдебно преследване след краткотрайното обявяване на независимост на Каталуния.

Това принуди Мадрид да поеме пряк контрол над региона.

Комин беше преизбран за член на Европейския парламент на тазгодишните избори през юни и отново отказа да положи клетва в Мадрид пред испанската конституция.

И двамата сепаратистки лидери живеят в самоналожено изгнание. Решението на Съда на ЕС може да отвори вратата за евентуалното им екстрадиране в Испания.

През юли Върховният съд на Испания потвърди заповедите за арест на Пучдемон, Комин и други хора, обвинени в присвояване на средства във връзка с неуспешния опит за отделяне на Каталуния, тъй като постанови, че неотдавнашният закон за амнистия не се прилага за тях.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА