/ iStock/Getty Images

Европейският съюз забрани износа на шампанско, луксозни автомобили, модни облекла, скъпа електроника и спортна екипировка за Русия като част от новия кръг санкции срещу Москва заради войната в Украйна.


България подкрепя наложените санкции срещу Русия във всички области

Списъкът с артикули беше публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз, в който се обявяват правните решения на 27-те държави от блока.

Съюзът обновява няколко пъти санкциите, които са насочени към руския бизнес и медиен елит, както и към няколко отбранителни компании. В съобщението се потвърждава, че санкциите са насочени към "ключови олигарси, лобисти и пропагандисти, прокарващи версията на Кремъл за ситуацията в Украйна, както и към ключови компании в секторите на авиацията, военната промишленост и изделията с двойна употреба, корабостроенето и машиностроенето".

Русия налага санкции на Байдън

Неотдавна ЕС се съгласи да лиши Русия и от статута ѝ на най-облагодетелствана нация в СТО, което ще "спре значителните ползи, от които Русия се ползва като член на СТО", като например по-ниските мита. Процесът на присъединяване на Беларус към СТО също ще бъде преустановен с оглед на "материалната подкрепа, която страната оказва на действията на Руската федерация".

БТА