/ iStock/Getty Images
Европейската комисия съобщи, че още 117 млн. евро ще бъдат осигурени за търсене на лечение на COVID-19. Средствата ще бъдат насочени към осем научноизследователски проекта.

СЗО: Поставихме под контрол COVID-19, но ще има риск до намирането на ваксина

Комисията отпуска по програмата за научни изследвания "Хоризонт 2020" 72 млн. евро, а още 45 млн. евро ще предоставят производители на лекарства. Еврокомисарят Мария Габриел, цитирана в съобщението, заявява, че за да се справим с пандемията и да се подготвим за евентуално ново разпространение на вируса, трябва да обединим познанията и ресурсите на публичния и частния сектор.

СЗО: Има сериозни кандидати за ваксина срещу коронавирус, работата е ускорена

На 4 май ЕК обеща общо финансиране от 1,4 млрд. евро за световния отговор на пандемията, като 1 млрд. евро ще бъдат осигурени чрез "Хоризонт 2020" и ще бъдат насочени към разработването на ваксини, нови лечения и диагностични средства, за да бъде предотвратено разпространението на заболяването. От януари комисията насочи общо 325 млн. евро по "Хоризонт 2020".

Израел с голям пробив в лечението на коронавирус

Част от това финансиране са 48,2 млн. евро, предоставени на 18 научноизследователски проекта. В проектите участват общо 94 организации - университети, научноизследователски и обществени организации, фирми, се отбелязва в съобщението.
БТА