/ iStock/Getty Images
Два пигмента за зелени и сини мастила за татуировки скоро може да бъдат забранени заради подозрения, че са канцерогенни, пише германското издание „МДР”. Веществата, съдържащи се в цветовете Blue 15 и Green 7 вече са забранени за продукти за нанасяне върху кожата. Сега следва да бъде регламентирана употребата им и под кожата.

Европейската агенция по химикали (ЕСНА) препоръчва забрана на цветовете Blue 15 и Green 7, а днес се очаква представители на държавите от ЕС да обсъдят забраната на определени бои за татуировки.

Защо Кристиано Роналдо няма татуировки? (ВИДЕО)

Има основателни съмнения, че тези пигменти са канцерогенни. От ECHA посочиха, че поради опасения за здравето е забранена употребата на тези вещества в козметични продукти. Според експертите същото трябва да важи за подкожната им употреба.

Агенцията предложи двугодишен преходен период за използването на тези цветове, така че татуистите да могат да намерят подходяща тяхна алтернатива.

Джъстин Бийбър се съблече, показа колекцията си от татуси (ВИДЕО)

Татуистите се обявяват срещу такава забрана и смятат, че тя ще доведе до по-сериозни здравословни проблеми. Ако тези пигменти бъдат забранени, това ще ги принуди да внасят бои от чужбина или да си ги набавят от черния пазар, който не се подчинява на никакъв контрол или регулации. В своя петиция, подкрепена от повече от 100 000 човека, татуистите настояват германското правителство да се противопостави на евентуална забрана.

Най-популярните Дисни татуировки в Instagram за 2019 (ВИДЕО)

Една от причините за притесненията на татуистите е, че въпросните пигменти не са само нюанси на зелено и синьо, а че смесват цветове от светло зелено до тъмно виолетово. 
БГНЕС