ЕС обмисля нови санкции срещу Сирия, обяви Ангела Меркел
ЕС обмисля нови санкции срещу Сирия, обяви Ангела Меркел / снимки: Reuters

Европейският съюз вероятно ще наложи нови санкции на режима на сирийския президент Башар Асад, заяви германският канцлер Ангела Меркел в Берлин преди разговори с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби, предаде ДПА.

Ал Араби призова за незабавно прекратяване на кръвопролитията в Сирия. Меркел изтъкна, че Германия ще подкрепи предложението на Арабската лига за изпращане на мироопазваща мисия в Сирия, която ще включва сини каски от ООН. Режимът на Асад отхвърли това предложение.

„Лигата има твърда позиция”, заяви Меркел. „Европейският съюз подкрепя тази позиция и ще ви окажем помощ като наложим допълнителни санкции”, отбеляза тя.

Очаква се Меркел и Ал Араби да обсъдят демократичното движение на Арабската пролет в други страни от региона. Германският канцлер заяви пред репортери, че Берлин ще окаже подкрепа в настоящия етап на трансформация.

Дипломати заявиха миналата седмица, че новите ходове срещу Сирия ще включват ограничения за сирийските банки в ЕС и забрана на сирийските търговски полети от и за Европа. Външните министри от ЕС ще обсъдят допълнителните санкции в края на месеца, посочва БТА.

Най-малко шест души бяха убити при обстрел днес срещу бунтовническия град Хомс, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП. „Шест души са убити при продължителни бомбардировки от сутринта срещу квартал Баба Амро, отбелязва центърът, който уточнява, че това е най-интензивният обстрел от пет дни. Над 100 000 цивилни не могат да излязат от Баба Амро заради интензивния обстрел, заяви активист, цитиран от ДПА. „Обстрелват всеки автомобил, който се опитва да напусне района”, разказа той.

В същото време АФП разпросртани информация, че отрязани от света, опонентите на сирийския режим в Хомс прибягват до средновековен начин за комуникация и пощенски гълъби сноват между кварталите на бунтовния град, за да разнасят новини. Подложен на ожесточени бомбардировки от 4 февруари, Хомс - третият град в Сирия, наричан „столицата на революцията”, е изолиран от света, без вода, електричество и телекомуникации, а по опустелите улици се движат танкове, посочва АФП.