/ iStock/Getty Images
ЕС предприе стъпка към налагане на санкции на Русия заради поредицата от скорошни хибридни и саботажни атаки в Европа, съобщиха дипломати.

Европейският съюз и НАТО обвиниха Москва, че стои зад поредица от инциденти, целящи да дестабилизират Запада, тъй като двете страни са в противоречие заради войната на Кремъл в Украйна.

Властите в няколко държави от ЕС - включително Германия, Полша, Литва, Латвия и Естония - съобщиха за разкрити заговори или инциденти, включително палежи, организирани от Москва през последните месеци.

Посланиците от 27-те държави членки на ЕС, които се срещнаха в Брюксел, одобриха създаването на нова правна рамка за налагане на визови забрани и замразяване на активи на отговорните за нападенията.

След като текстът бъде официално подписан през следващата седмица, ЕС ще може да добави имената на конкретни руски агенти или организации към черния списък, заявиха дипломати.

Европейски служители твърдят, че според тях руските действия отчасти целят да подкопаят подкрепата за Киев, тъй като войната на Москва продължава вече трета година.

От началото на нападението ЕС вече е наложил 14 кръга безпрецедентни санкции срещу Русия, целящи да затруднят военната машина на Кремъл.

В стремежа си да ограничат злонамерените действия на Москва редица държави от ЕС, начело с Прага, настояват да се въведат мерки, които да попречат на руските дипломати да се движат свободно из блока.

Досега този ход не е получил обща подкрепа, а Унгария - най-приятелската за Москва страна в блока - наскоро разстрои партньорите си от ЕС, като облекчи визовите правила за руснаци.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС