/ ThinkStock/Getty Images
Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември, съобщи днес чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на институцията.

България и Румъния изпълниха изискванията, председателството полага усилия да се присъединят към Шенген и работи за утвърждаване с единодушие на решение през декември, заяви той пред Европейския парламент в дебат по искане на групата на социалистите и демократите (СиД). Бек добави, че следващата седмица в двете страни ще се състои проверка от Европейската комисия и представители на държавите от ЕС за прилагането на законодателството за охрана на външните граници.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас определи предстоящата проверка като израз на "похвална прозрачност", защото е по инициатива на София и Букурещ. По неговите думи е време за разширяване на Шенген и от 2011 г. ЕК настоява за приемането на България и Румъния. 

ЕП обсъжда присъединяването на България и Румъния към Шенген

Поздравявам двете страни за начина, по който управляваха външната граница при потока от украински бежанци. Те дадоха пример и ни накараха да се гордеем, заяви Схинас. 

От името на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер посочи, че България и Румъния са готови за Шенген и е неприемливо от 11 години да няма напредък в Съвета на ЕС. Не са нужни оправдания, а действия, двете страни имат силната ни подкрепа, добави той.

Председателят на СиД Ираче Гарсия отбеляза, че без обективни причини двете страни чакат 11 години. Българите и румънците имат същите права, като останалите граждани на ЕС. Става дума за справедливост. Проверките на българи и румънци по границите са дискриминация, допълни тя. По нейните думи неприемането на двете страни объзсърчава българите и румънците, и е в услуга на антиевропейските популисти.

София инт Велд (Обнови Европа) заяви, че се чувства засрамена, че българите и румънците получават неравноправно отношение. Срамувам се от Съвета на ЕС, че не изпълнява задълженията си. Въпросът не трябва да се използва за политически битки по други теми. Срам ме е от холандското правителство, което възпрепятства напредъка заради вътрешнополитически причини. Спазването на европейските правила не е еднопосочна улица. Призовавам премиера Марк Рюте да спазва правилата и да подкрепи приемането на България и Румъния. Време е да поставим единството над вътрешната политика, призова Инт Велд.

Тинеке Стрик (Зелени) заяви, че приемането в Шенген не е само право, а и отговорност. В последните години има данни за постоянни случаи на отблъскване и насилие на мигранти по границите на двете страни. Призоваваме за решение, съобразено с постиженията, добави тя. Стрик настоя разширяването на Шенген да не се смесва с други въпроси. Ако България възприеме този подход, трябва да се откаже от ветото си по процеса на преговорите със Северна Македония, смята тя.

Евродепутатите ще гласуват нов призив за приемането на България в Шенген

Гидо Рай ("Идентичност и демокрация") коментира, че българите и румънците отдавна живеят в ЕС, възползват се от социалните системи и пращат получените бюджетни суми у дома, подкопават размера на заплатите. Румъния е "европейския див запад", как може толкова корумпирана страна да бъде в ЕС, попита той. Българско-турската граница бе в ръцете на организираната престъпност, но напоследък (държавата) си я върна обратно. Нямаме нужда от двете страни нито в Шенген, нито в ЕС, обобщи Рай, който получи забележка от председателстващия заседанието на ЕП.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) посочи, че неприсъединяването на двете страни към Шенген е истински политически позор за ръководството на ЕС. Това е двоен стандарт, лицемерие и двуличие. Основната причина е икономиката, обобщи той.

Клеър Дейли (Левите) заяви, че поначало е за разширяването на Шенген. Тя добави, че по границите на България, Румъния и особено Хърватия се оказва насилие над мигрантите. ЕС изглежда възнаграждава подобно поведение, коментира тя.

Предвижда се по-късно този месец ЕП да приеме нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген.
БТА