ЕС изпраща мисия в ЦАР
ЕС изпраща мисия в ЦАР / БГНЕС

Министрите на външните работи на ЕС одобриха европейска операция в Централноафриканската република, предаде Франс прес. Мисията ще е в подкрепа на африканските и френските сили в африканската държава.

Броят на европейските военни в ЦАР може да достигне 500 души, посочва Франс прес. Те ще помагат на френските и африканските военни за осигуряване на безопасността в зоната на летището в столицата Банги, където има голям бежански лагер.

Досега нито една европейска страна не е обявила официално, че има намерение да разположи войници в ЦАР с изключение на Естония, отбелязва БТА. Тя обяви намерение да изпрати 55 военнослужещи. Франция участва сама от миналата година с 1600 военни в усилията за възстановяване на мира и стабилността в ЦАР. Сега Париж предлага да е "рамковата страна" на мисията на ЕС и да участва в нея на ниво генерален щаб.

Предстои да се установи съвместно със страните членки на ЕС как те могат да допринесат за съвместната европейска мисия в ЦАР.

Според дипломатически източник, цитиран от Ройтерс, европейската мисия може да наброява до 1000 военнослужещи, т.е да бъде с числеността на батальон.

Международната общност обеща 496 милиона долара хуманитарна помощ за Централноафриканската република, съобщи европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от ДПА и Франс прес.

След днешната среща "ЦАР вече няма да е вечният сирак по отношение на хуманитарната помощ", заяви Георгиева. Тя уточни, че 200 милиона долара ще бъдат използвани за решаването на неотложни хуманитарни проблеми. Останалите 296 милиона ще се използват за стабилизационни мерки като възстановяването на обществените услуги и за финансови стимули за наемане на работна ръка.

Обещаните средства покриват 90 на сто от хуманитарните нужди на ЦАР за 2014 година според оценките на ООН, подчерта френският делегиран министър за развитието Паскал Канфен.

Междувременно Националният преходен съвет /парламентът/ на Централноафриканската република избра кметицата на столицата Банги, Катрин Самба-Панза, за временен президент. Тя ще управлява до общите избори, съобщи Франс прес.

Катрин Самба-Панза получи 75 гласа на втория тур на гласуването, изпреварвайки другия кандидат, Дезире Колингба, син на бивш президент, който получи 53 гласа.

Първата мисия на новия държавен глава ще бъде да върне мира в разкъсваната от междурелигиозно насилие африканска страна, отбелязва агенцията.