ЕС избра Ван Ромпуй за президент, а Катрин Аштън за външен министър
ЕС избра Ван Ромпуй за президент, а Катрин Аштън за външен министър / Reuters

Европейските лидери избраха белгийския премиер Херман ван Ромпуй за пръв президент на ЕС, а британката Катрин Аштън бе одобрена за поста върховен представител по външната политика на ЕС, предаде АФП, като се позовава на дипломатически източници.

27-те ръководители на държавите и правителствата от Евросъюза на срещата си в Брюксел "взеха решението да изберат Ван Ромпуй за президент", според чешки дипломат, цитиран от БГНЕС. Катрин Аштън е била одобрена начело на външната политика на ЕС, според същия източник.

"Решението бе взето единодушно в съответствие с Лисабонския договор", подчерта шведският премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС. Британският премиер Гордън Браун пък посочи, че Ван Ромпой е "донесъл период на стабилност в Белгия след месеци на несигурност".

Първият президент на ЕС ще получава чисто 24 000 евро месечна заплата, предаде по-рано през деня РИА Новости, като се позова на източник от Съвета на Европейския съюз. Той ще встъпи в длъжност на 1 януари 2010 г., предаде ИТАР-ТАСС. "Поемам поста президент на ЕС с убеждение и ентусиазъм", посочи Ван Ромпой, цитиран от БТА. По думите му изборът на първи президент и първи върховен представител за външната политика на съюза е сложил край на институционалната криза на ЕС, започнала с провала на проекта за конституция през 2005 г. "Дискусиите за институционална криза приключиха за дълъг период от време", посочи той.

Ван Ромпой посочи заетостта и опазването на околната среда като най-актуалните проблеми на Европа, за решаването на които трябва да се предприемат спешни мерки, предаде Асошиейтед прес. Той също така изтъкна, че Европейският съюз трябва да играе "важна роля" в световен план, и подкрепи плановете за по-нататъшно разширяване на съюза, съобщава Франс прес. "Европа е съюз на ценности и има отговорността да играе важна роля в световен план", изтъкна той. Ван Ромпой посочи още, че Европейският съюз трябва да продължи да се разширява, присъединявайки нови държави, при условие че те изпълнят необходимите критерии.

Херман ван Ромпой ще бъде на 14 декември в България, заяви българският министър-председател Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.