ЕС иска от Иран да спре екзекуциите на непълнолетни
ЕС иска от Иран да спре екзекуциите на непълнолетни / netinfo

Европейският съюз призова Иран да уважава споразуменията за човешките права и да отмени предстоящата екзекуция на непълнолетно иранско момче, обвинено още като малолетно, съобщава Ройтерс.

„Председателството на ЕС съжалява, че още един непълнолетен престъпник е пред заплахата от екзекуция“, съобщиха от словенското председателство в официално изявление, визирайки случая със Селах Тасех. Не се посочва престъплението, за което младежът е бил обвинен. Според представител на ЕС той роден през 1992 г. ЕС призова Иран да отмени незабавно екзекуциите и на Бехнуд Шоджаай, Мохамад Фадаай, Сайед Джази, Бехман Зааре и Абу Мослем Сохраби. От съюза посочиха, че всички смъртни присъди на непълнолетни нарушават международните ангажименти, поети от Техеран и споразуменията, които е подписал без натиск

Международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл“ наскоро постави Иран на второ място в света по брой на екзекуциите , извършени през миналата година, като най-малко 317 души са били умъртвени. В това отношение Ислямската република отстъпва само н Китай, където има изпълнени най-малко 470 смъртни присъди. Иран отхвърля обвиненията, че нарушава човешките права и на свой ред обвинява Запада в двойни стандарти и лицемерие, допълва БГНЕС.