/ iStock/Getty Images
Европейският съюз ще обяви поредица от мерки за борба със сексуалните злоупотреби с деца след силното нарастване на търсенето на незаконно съдържание с малолетни в интернет по време на въведените заради новия коронавирус карантинни мерки, обяви европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Франс прес.

Йохансон заяви за германския вестник "Велт", че иска да води по-ефикасна борба с педофилията, включително чрез по-тясно сътрудничество с фирмите в интернет.

Арестуваха 11 души за педофилия в Германия


"От началото на пандемията от COVID-19, търсенето на съдържание със сексуални злоупотреби с деца е нараснало с 30 процента в някои страни членки", подчерта тя.

Новият план, който според Йохансон ще бъде представен в скоро време, предвижда създаване на нов център на ЕС, който до помага на страните "да разследват, извършват превенция и да се борят със сексуалните злоупотреби с деца" и да улеснява споделянето на информация.

"Трябват ни стратегии за превенция", но това не е достатъчно, защото трябва също "да прилагаме законите си, когато те са нарушавани и да показваме, че нашите ценности вземат превес, както в интернет, така и в реалния живот", добави тя.

Експертите многократно са алармирали за уязвимите деца, които са живели затворени вкъщи заради карантинните мерки и са ставали жертва на сексуални нападатели без възможност да потърсят външна помощ. Освен това по време на карантината милиони деца са прекарали повече време в интернет, което е увеличило риска да станат мишена на педофили, отбелязва АФП.
БТА