ЕС иска да помири Ливан и Израел
ЕС иска да помири Ливан и Израел / netinfo

Външните министри на страните-членки на ЕС, България и Румъния започнаха двудневната си среща тип "Гимних" във финландския курортен комплекс Лапеенранта.

Българската делегация на неформалната среща е водена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, предаде пресслужбата на министерството. Европейският съюз е представен от Хавиер Солана - Върховен представител за външната политика и сигурността, и Бенита Ферреро Валднер - европейски комисар за външните отношения.

Програмата на двудневните разговори предвижда обсъждане на обстановката в Близкия изток, ядрения въпрос с Иран и отношенията с Русия.

"Колкото рискова е ситуацията в Ливан, толкова и различни възможности дава за решаване на конфликта. Общото намерение в Европейския съйз е той да има водеща роля в намирането на максимално гъвкаво решение." Това каза министър Ивайло Калфин след първия кръг от разговори в Лапеенранта.

Според него ще се търси и мнението на основните страни, които ще имат отношение към решаването на въпроса - САЩ и арабските страни. "Целта е да се намери политическо решение, което да урегулира цялостния конфликт в региона", каза още министър Калфин.

"Пътната карта" за мир в Близкия изток няма да отпадне, но ще стане елемент от бъдещото решение на всички отворени въпроси в Близкия Изток, заявиха външните министри. Сред тези въпроси са проблемите в Ливан, които доведоха до днешния конфликт, решаването на Палестинския въпрос, решаването на въпросите със Сирия, мястото и ролята на Израел в региона.

Целта на срещата във Финландия е да бъде намерена общата политическа точка в решаването на най-важните въпроси в момента, която да бъде съгласувана и с нашите партньори от другите региони, посочиха външните министри на Европейския съюз.