ЕС и Турция постигнаха договореност да съкратят потока на мигрантите
ЕС и Турция постигнаха договореност да съкратят потока на мигрантите / БГНЕС

Предложенията на Анкара за връщане на нелегалните мигранти, пристигнали в Европа, обратно в Турция ще бъдат пробив, в случай че бъдат реализирани. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след извънредната среща на високо равнище ЕС-Турция в Брюксел, съобщи Ройтерс.

Меркел добави, че ако Турция изпълни плана за приемане обратно на мигрантите, въпросът за либерализирането на визовия режим за турските граждани може да бъде придвижен до юни.

Доналд Туск: Дните на нередовна миграция в Европа приключиха

Тя каза, че европейските лидери подкрепят основните положения в турския план. Меркел уточни, че подробностите ще бъдат договорени до следващата среща на високо равнище идната седмица.

Що се отнася до искането на Турция за откриване на повече глави от преговорите за членство, то би било по-трудно заради съпротивата на Кипър. "Членството на Турция не е в дневния ред засега", каза Меркел, но добави, че стратегическото сътрудничество с Анкара е от огромно значение.

Турските граждани ще пътуват без визи до ЕС от юли

Германският канцлер заяви, че европейските лидери са поставили пред турския премиер въпроса за затварянето на опозиционния вестник "Заман" и са подчертали необходимостта от зачитане на свободата на печата.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че предвидените от ЕС 3 млрд. евро за Турция за справяне с мигрантите може да бъдат увеличени "при необходимост", ако мигрантската криза се проточи, съобщи Ройтерс.

"Ако проблемът с бежанците продължи и на Турция се наложи да предприеме допълнителни усилия, тогава нова сума може да бъде предвидена в края на 2018 г.", заяви Оланд след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу в Брюксел.

ЕС и Турция постигнаха договореност да съкратят потока на мигрантите
netinfo

Борисов от Брюксел: България е еталон как пази шенгенска граница

Премиерът Бойко Борисов определи завършилите тази нощ преговори между ЕС и Турция като много тежки. Голяма част от това, което се надявахме да стане, стана - намерихме компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, нищо по-добро към момента не може да се направи, коментира той пред български журналисти.

Премиерът съобщи, че е било постигнато съгласие за осигуряването на допълнителни 3 млрд. евро за Турция до 2018 г., което прави общата сума 6 млрд. Поставихме изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница. Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон в тази област, посочи Борисов.

Източник: БТА