ЕС и Молдова не признават референдума в Приднестровието
ЕС и Молдова не признават референдума в Приднестровието / netinfo

Европейският съюз по никакъв начин не признава референдума, който се състоя в Приднестровска област на Молдова, заяви днес говорителят на Европейската комисия Пиетро Петручи.

“Евросъюзът не може да признае по никакъв начин нито референдума, нито неговите резултати”, посочи Петручи. Той припомни, че в момента Приднестровието не е признато от ЕС, а и от нито една държава в света.

Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова също заяви, че не признава резултатите от проведения вчера референдум в Приднестровието.

Ние не признаваме резултатите от референдума. Вчерашният ден не промени нищо. Така нареченият референдум е политически фарс на Смирнов /президент на непризнатата Приднестровска република/, заяви пред журналисти молдовският външен министър Андрей Страган.

Страгин посочи, че молдовските власти са за демократизация на Приднестровския регион, а Министерството на външните работи и европейската интеграция ще продължи да провежда политиката на реинтеграция на страната.

Руският външен министър Сергей Лавров пък нарече предсказуеми резултатите от референдума в Приднестровието.

Те бяха предсказуеми, това е поредното потвърждение на тезата, че конфликтът трябва да бъде разрешен въз основа на всички съществуващи договорености, каза Лавров. Ние сме за връщане на масата на преговорите въз основа на постигнатите договорености, каза Лавров.

Руският външен министър посочи, че оттеглянето на една от страните от договореностите, както това стана в случая с Молдова, води до изостряне на ситуацията.

Лавров потвърди, че референдумът е преминал при спазване на всички процедури. “Стотици наблюдатели от ОНД и Европа видяха с очите си желанието на народа на Приднестровието”, заяви Лавров.