ЕС е обезпокоен заради ударите на турската авиация в Северен Ирак
ЕС е обезпокоен заради ударите на турската авиация в Северен Ирак / netinfo

Европейският съюз изрази безпокойство заради въздушните удари на турската авиация по цели на кюрдските сепаратисти в Северен Ирак и призова Анкара към сдържаност, предаде Ройтерс.

Председателството призовава турските власти да проявят сдържаност, да зачитат териториалната цялост на Ирак и да се въздържат от предприемането на военни действия, които биха могли да подкопаят регионалния мир и стабилност, се казва в декларация на ротационния председател на ЕС - Португалия.

Турската армия съобщи, че е атакувала рано сутринта в неделя цели на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак с одобрението на американските сили в Ирак. САЩ посочиха само, че са били информирани за операцията в хода й, отбелязва Ройтерс.

Също така Европейската комисия осъди нападението срещу италиански католически свещеник в град Измир. Свещеникът е бил намушкан с нож през уикенда.

Комисията силно осъжда силно това грозно нападение, посочи говорителката Кристина Наги.

Нападението срещу италианския свещеник е последният от серия случаи на нападения срещу християни в Турция.

ЕС от много време изказва недоволство, тъй като Турция не успява напълно да защитава религиозните свободи на малката християнска общност в страната, отбелязва Ройтерс.