ЕС е готов да евакуира граждани от Сирия през Кипър
ЕС е готов да евакуира граждани от Сирия през Кипър / БГНЕС

Европейският съюз има готовност за евакуация на сирийски граждани през Кипър, като страната е готова да приеме 200 000 души от Сирия и региона. Това стана ясно след неформалната среща на вътрешните и правосъдни министри на Европа, в рамките на кипърското председателство.

Вътрешният министър на Кипър Елени Мавру подчерта, че страната ще използва опита си с евакуацията от Ливан, когато страната прие над 80 000 души.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, уточни обаче, че най-важната цел в момента е хуманитарната помощ за сирийските бежанци, намерили спасение в трети страни.

Стана ясно още, че Европейската комисия е удвоила спасителната помощ за сирийските граждани в страната и за бежанците, като вече възлиза на 63 милиона евро. До момента над 115 000 души са напуснали Сирия, като 75% са жени и деца, над една трета от тях са само децата. Статистика, представена от Върховният комисариат на ООН за бежанците, сочи, че 42 000 души са потърсили убежище в Турция, над 30 000 в Йордания, 30 000 в Ливан и около 8 000 в Ирак.

По време на неформалните заседания бяха обсъдени още темите за киберпрестъпността, незаконната имиграция и трафика на хора.