Еритрея: Войната в Сомалия ще продължи, докато там има етиопски войски
Еритрея: Войната в Сомалия ще продължи, докато там има етиопски войски / netinfo

Еритрея предупреди, че войната в Сомалия ще продължи, докато там има етиопски войски, предаде Франс прес.

"Очевидно е, че нашествието на етиопските войски в Сомалия е отявлена агресия с благословията на Съединените щати", твърди официалният еритрейски вестник "Еритреан проуфайл".

Етиопската армия, която е съюзник на сомалийските правителствени войски, започна офанзива в Сомалия в средата на декември, за да бъдат прогонени ислямистите, които контролираха голяма част от южните и централните райони, граничеща с Етиопия. За дванайсетина дни те бяха прогонени от тези райони и сега се смята, че малцина от бунтовниците се укриват в крайните южни части на Сомалия.

Американската армия тези дни нанесе въздушни удари в районите, където според Вашингтон се укриват водачи на Ал Каида.

Етиопия и Еритрея поддържат крайно обтегнати отношения след войната по границата им в периода 1998-2000 г. Експерти на ООН съобщиха през ноември, че Асмара е изпратила 2000 бойци в Сомалия в подкрепа на ислямските бунтовници.

Според "Еритреан проуфайл" няма достоверни доказателства, че Еритрея е организирала и въоръжила Съюза на ислямските съдилища в Сомалия.

Еритрея се противопоставя на изпращане на мироопазващи сили, освен ако това стане със съгласието на всички фракции в Сомалия, посочва изданието.