Ерик Шмид и бивш US губернатор пристигнаха в Северна Корея
Ерик Шмид и бивш US губернатор пристигнаха в Северна Корея / снимки: БГНЕС

Бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън и председателят на Google Ерик Шмид пристигнаха в севернокорейската столица Пхенян на неофициална визита, съобщи официалната севернокорейска осведомителна агенция КЦТА.

"Американска делегация на Google, ръководена от бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричърдсън, пристигна със самолет в Пхенян", съобщи агенцията.

"Това е частна хуманитарна мисия, не е свързана с американското правителство", обяви на летището в Пекин Ричардсън, който е бивш посланик на Вашингтон в ООН. "Отиваме в Пхенян вероятно за два и половина дни. Може да излезем от града. Но ще разберем, когато пристигнем".

Ричардсън изрази и безпокойството си от севернокорейската ядрена програма и изрази надежда, че визитата ще помогне КНДР „да се насочи в правилната посока".

Миналата седмица бившият губернатор обясни, че американецът от корейски произход Кенет Бае е задържан в севернокорейски затвор, а синът на Бае се е свързал с него, за да го помоли за помощ.

В миналото Северна Корея се съгласяваше да освобождава задържани чужденци в замяна на срещи с високопоставени делегации. Част от наблюдателите предполагат, че в случая участието на Шмид е било поискано от Пхенян.

Държавният департамент на САЩ обаче изрази опасения, като изтъкна, че пътуването ще се състои след успешното изстрелване на ракета, което КНДР извърши през миналия месец, отбелязва БГНЕС.

През последните две десетилетия Ричардсън пътува до азиатската държава неколкократно. Той участва в редица преговори за освобождаване на американски граждани, задържани в изолираната страна.

Предполага се, че политикът ще разговаря с няколко високопоставени правителствени служители, но среща с лидера Ким Чен Ун засега не се очертава.

Ерик Шмид и бивш US губернатор пристигнаха в Северна Корея
netinfo