/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган в сряда заяви, че е "алергичен" към високите лихви - придържайки се към позицията си за ниски лихвени проценти за стимулиране на растежа.
"Аз съм алергичен към лихвите, високите лихви", каза Ердоган в обръщение в източния град Сивас.

През юли централната банка на страната направи по-голямо от очакваното понижение на основния си лихвен процент с 4,25%, като понижи едноседмичната репо ставка (репо сделките представлява покупка на ценна книга на клиента с уговорката за обратното ù изкупуване на падежа на репото по предварително определена ценпродажба) до от 24% до 19,75%.

Тръмп вижда „голям потенциал“ за икономическото развитие между САЩ и Турция

Този ход дойде малко след като управителят на банката беше уволнен заради предполагаемите сблъсъци с Ердоган, който се противопоставя на високите лихви. Турският държавен глава изтъкваше високия темп на растеж в първите години управление на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Той твърди, че високите лихвени проценти водят до висока инфлация.

Ердоган сигнализира, че в сряда лихвеният процент ще бъде понижен допълнително.

"В момента спадът на лихвата отново започна, инфлацията спадна. Политическата лихва ще спадне още повече".

Путин и Ердоган разгледаха новия изтребител Су-57 (ВИДЕО)

Турският БВП нарасна с 1,2% през второто тримесечие - в сравнение с първото тримесечие, число, което е по-високо от очакваното, показаха данните на Турския статистически институт в понеделник.

Анализаторите обаче твърдят, че нараства рискът усилията за възстановяване да доведат до подновяване на икономическите дисбаланси. Ердоган обаче остана оптимист и заяви, че правителството му ще се съсредоточи върху цел за "5-процентов растеж" през 2020 г.
 

 
БГНЕС