Ердоган забрани на учените да напускат Турция
Ердоган забрани на учените да напускат Турция / БГНЕС

Турският Върховен образователен съвет забрани на учени да посещават други държави на работни посещения и призова тези, които вече са в чужбина, незабавно да се върнат в страната.

Съобщението идва на фона на масова чистка в Турция, която обхваща както армията и полицията, така и образователните институции и медиите. Нейна цел е да премахне приближените на духовника Фетуллах Гюлен, който Анкара обвинява за преврата в страната от миналата седмица.

Наш университетски преподавател в Турция: Телефоните се слушат, следи се в интернет

Съветът поиска ректорите на университети „спешно да проучат ситуацията на всички учени и административен персонал", свързани с Фетулахистката терористична организация, както властите наричат мрежата от поддръжници на Гюлен. Ректорите трябва да докладват най-късно до 5 август за положението на своите подчинени.

Арестите на съдии и прокурори в Турция - планирани преди опита за преврат

Научният орган също така посочва, че всички учени, които се намират в чужбина по работа или на обучение трябва незабавно да се върнат в Турция.

Във вторник правителството отстрани от работа 15 200 служители на Министерството на образованието и поиска уволнението на 1600 декана от частни и държавни университети заради предполагаеми връзки с Гюлен.

Източник: БГНЕС