Ердоган уверява в готовността да приеме сирийски бежанци
Ердоган уверява в готовността да приеме сирийски бежанци / БГНЕС

Турция е готова да приеме десетките хиляди сирийци, които се тълпят на границата й, бягайки от офанзивата на войските на режима в Дамаск в района на Алепо, ако те нямат друг избор.

Това заяви президентът Реджеп Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от обиколка в Латинска Америка и Сенегал.

"Ако те (цивилните принудени да бягат) са на вратите ни и нямат друг избор, ние трябва да позволим на нашите братя да влязат и ще го направим", каза Ердоган.

Хиляди бягащи от Алепо пристигнали на турската граница

От понеделник десетки хиляди сирийци, главно жени и деца, напуснаха Алепо заради интензивните боеве между сирийската армия, подкрепяна от руски въздушни удари, и бунтовниците.

Между 30 000 и 55 000 души са се струпали през последните 48 часа в околностите на град Азаз, на 5 км от турската граница, заяви губернаторът на граничната турската провинция Килис Сюлейман Тапсиз. Той дори се опасява, че бежанската вълна може да набъбне до 70 000 души.

Водят се преговори за прекратяване на огъня в Сирия, заяви Кери

Въпреки уверенията, досега Турция не е разрешила влизането на събралите се сирийци, които са принудени да оцеляват в студа и при несигурни условия в струпани набързо лагери около селището Баб ал Салама. Близкият турски КПП Онкупинар остава затворен.

Източник: БГНЕС