Ердоган: Турция ще засили подкрепата си за Ирак
Ердоган: Турция ще засили подкрепата си за Ирак / снимкa: БГНЕС
Турският премиер Реджеп Таип Ердоган обеща, че Турция ще предостави по-голяма подкрепа на Ирак, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС. Той направи това при първото си официално посещение в Багдад.

„Ние трябва да увеличим нашата подкрепа за Ирак като съседна страна. Опитайте да запазите вашето единство и заедно да изградите отново вашата държава. Уверявам ви, че турското правителство ще бъде на ваша страна и ще ви подкрепи“, заяви Ердоган на пресконференция с иракския премиер Нури ал-Малики.

„Бъдещето на Ирак е и бъдеще на нашия регион. Вярвам, че демокрацията скоро ще помогне за разрешаването на проблемите в Ирак“, каза още турският премиер.

Турският премиер заяви, че правителствата на Ирак и Иракски Кюрдистан са го уверили във волята си да се борят срещу сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК.

„Ние получихме подкрепата на правителството на Малики и на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан срещу ПКК. ПКК е заплаха не само за Ирак и за Турция, а за целия регион“, заяви Ердоган. „Ние няма да разрешим такива организации да вредят на отношенията между нашите две страни. Има общо разбиране на проблема“, каза турският премиер.