Ердоган разкритикува отношението на ЕС към Турция
Ердоган разкритикува отношението на ЕС към Турция / снимка: БГНЕС

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган заяви, че враждебността на Европа към стремежа на Турция за членство в ЕС е причинила "сериозна ерозия" в ентусиазма на страната във връзка с преговорния процес, предаде АФП.

"Усилията на Турция за реформи изобщо не са намалели, но определено отношението от страна на ЕС създаде основи за сериозна ерозия в ентусиазма на обществото и обществения консенсус" по въпроса за присъединяването към ЕС, заяви Ердоган на среща с посланиците на страните членки на ЕС в Анкара. "Нито една страна няма да спечели нищо от превръщането на членството на Турция във вътрешно политически въпрос. Трябва да се има предвид, че това ще навреди на отношенията Турция – ЕС в средносрочен и дългосрочен план", допълни той.

"Постоянното поставяне под въпрос на статута на Турция и усилията, целящи промяна на този статус, нарушават съществуващите споразумения", заяви Ердоган.

Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., но до момента е отворила само 10 от 35 преговорни глави. Ердоган заяви, че Турция се стреми да започне преговорите по глава 11 до края на юни и по други две до края на годината. "Съвсем явно е, че положителното отношение от страна на ЕС ще засили нашата мотивация" за реформи, завърши турският премиер.