/ БГНЕС
Президентът Реджеп Тайип Ердоган призова Гърция да отвори границите си и да позволи придвижването на мигрантите към други европейски страни. Той разкритикува страните, че си затварят очите за страданията на сирийските цивилни, особено жените и децата, които съставляват по-голямата част от жертвите на бруталната гражданска война, съобщи „Сабах”.

В изказването си на конференция в Истанбул по случай Международния ден на жената, Ердоган нарече отношението на Гърция към търсещите убежище „нечовешко“.

Той отбеляза, че голяма част от всички 1 милиона души, загубили живота си в сирийската криза, са жени и деца, но никой не обръща внимание на този факт.

Гръцката полиция употреби вода, сълзотворен газ и гумени куршуми по мигранти от Турция

Ердоган призова Гърция да отвори вратите си, за да позволи на мигрантите да стигнат до Европа. Според него, гръцките власти нямат причина да се страхуват, тъй като желанието на мигрантите е да отидат в други части на Европа.

„Никой не надига глас срещу нечовешкото отношение на Гърция към лицата, търсещи убежище“, каза Ердоган, като подчерта, че гръцките власти се опитват да потопят лодките си и да стрелят по тях, за да предотвратят влизането им в страната.

Президентът повтори още веднъж, че Турция никога не се е стремяла да нахлуе или да анексира сирийска територия.

„Единствената ни цел е да улесним безопасното завръщане на 3,6 милиона души, които вече пребивават в страната ни, и 1,5 милиона други от Идлиб, които се доближиха до нашите граници“, каза Ердоган.

Той заяви, че Турция си запазва правото да освободи зоната, ако Русия и други страни не изпълнят обещанията си във връзка със ситуацията в региона
БГНЕС