Ердоган пак започна да лансира идеята за Турция в ЕС, този път за преодоляването на пропастта след Брекзит
Ердоган пак започна да лансира идеята за Турция в ЕС, този път за преодоляването на пропастта след Брекзит / iStock/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че присъединяването на Турция към ЕС продължава да бъде приоритетна цел за Анкара, предадоха турските медии.

Ердоган говори в президентския дворец Чанкая на среща с посланиците на държавите от Европейския съюз.

Той призова ЕС да заеме по-окуражаваща позиция във връзка с усилията за подобряване на двустранните отношения. Президентът изтъкна, че в момента той лично вижда опити за блокиране на усилията на Турция за присъединяване към блока.

Турция, която географски и исторически е част от Европа, е отдадена на целта си да стане член на ЕС, посочи Ердоган, като добави, че присъединяването е приоритетна цел за Анкара въпреки всички несправедливости.

Държавният глава отбеляза, че Турция продължава да полага необходимите усилия и че се надява блокът да сложи край на "стратегическата слепота" и да действа по-окуражително по отношение на развитието на отношенията с Анкара.
 
Турция започна преговори по присъединяване към ЕС през 2005 г., но на практика те са замразени от няколко години заради недозадоволителния, според Брюксел, напредък на страната.
БТА