/ БГНЕС
Президентът на Република Турция Реджеп Таип Ердоган днес ще вземе участие в церемонията по откриването на Новото летище в Истанбул, което според турските власти ще се превърне в най-голямата аерогара в света, съобщават турските медии.
 
Към момента обаче е реализирана едва първата фаза от строителството, която е на стойност 6 млрд. евро. Останалите етапи трябва да приключат до 2023 г. Цялата площ на обекта възлиза на 76,5 млн. кв.м.
 

Gulliver/Getty Images


Новото трето летище на Истанбул е един от знаковите инфраструктурни проекти на Ердоган и откриването му на днешния национален празник на Турция, деня на основаването на светската република, се възприема от мнозина като политическа победа.
 

Gulliver/Getty Images


На откриването ще присъстват редица гости от чужбина, включително премиерът на България Бойко Борисов.
 

В. "Хюриет" уточнява, че днес ще бъде открита само част от летището, която е завършена. Аерогарата, която според плановете ще бъде най-голямата в света, ще разполага с шест писти и капацитет за разполагане на 500 самолета. На летището ще може да излитат и да кацат по 2000 самолета дневно. Очаква се летището да може да обслужва до 200 млн. пътници годишно.

Аерогарата ще обслужва 250 авиокомпании. Инвестициите за изграждането на летището възлизат на 26 млрд. евро.
БГНЕС